CURRENT AFFAIRS FOR THE MONTH OF JANUARY 2026

 Q1.What is the name of the Aadhaar mascot launched by the Unique Identification Authority of India?

Ans: Udai.

Q2. With whom did the Ministry of Agriculture sign a Memorandum of Understanding for testing agricultural inputs?

Ans: Department of Posts.

 Q3. In which city did the Sports Authority of India (SAI) organize a sports science workshop for coaches?

Ans: New Delhi.

Q4. With which entity did India sign a Free Trade Agreement?

Ans: European Union.

Q5. When is International Data Privacy Day observed?

Ans: 28 January.

Q6. Which team will replace Bangladesh in the ICC T20 World Cup?

Ans: Scotland.

Q7. A major landslide occurred on which island of Indonesia?

Ans: Java.

Q8. India signed an energy cooperation statement with which country at India Energy Week?

Ans: Canada.

Q9. What was the theme of Republic Day 2026?

Ans: Vande Mataram.

Q10. Which is the first city in Uttar Pradesh with zero fresh garbage dumping sites?

Ans: Lucknow.

Q11. Which song completed 150 years and inspired this year’s theme?

Ans: Vande Mataram.

Q12. Who was the chief guest at Republic Day 2026?

Ans: EU Leaders.

Q13. Who hoisted the National Flag on Republic Day?

Ans: President.

Q14. Which path in Delhi hosted the parade?

Ans: Kartavya Path.

Q15. Which ministry presented a tableau on ‘150 Years of Vande Mataram’?

Ans: Culture Ministry.

Q16. Who were the chief guests at Republic Day 2026?

Ans: António Costa and Ursula von der Leyen.


Comments

Popular posts from this blog

CURREN AFFAIRS FOR THE MONTH OF DECEMBER 2025

CURRENT AFFAIRS FOR THE MONTH OF NOVEMBER 2025