CURRENT AFFAIRS FOR THE MONTH OF AUGUST 2025

Q 1. Who inaugurated India’s longest-route Vande Bharat Express?

   Answer: PM Narendra Modi

Q 2. Who became the first Indian to win a medal at the Asian Surfing Championships?

   Answer: Ramesh Budihal

Q 3. In which state was the ‘Nari Adalat’ initiative launched?

   Answer: Sikkim

Q 4. Who laid the foundation stone of the BEML Rail Manufacturing Hub?

   Answer: Rajnath Singh

Q 5. Which ministry launched the Incredible India Digital Platform?

   Answer: Ministry of Tourism

Q 6. How much money has the government approved for the Marakkanam–Puducherry highway?

   Answer: ₹2,157 crore

Q 7. Which country became the 107th member of the International Solar Alliance?

   Answer: Moldova

Q 8. With which organization did India start its first Global Capacity Initiative projects?

   Answer: United Nations

Q 9. How many daily UPI-based transactions crossed a record in August 2025?

   Answer: 700 million

Q10. Who won the first Chess Esports World Cup?

   Answer: Magnus Carlsen

Q 11. Which Indian athlete won gold in javelin at the Poland meet?

   Answer: Annu Rani

Q 12. How many members are in the Indian team for the 2025 World Games in China?

   Answer: 17 members

Q 13. Which ministry launched the ‘Apna Ghar’ initiative?

   Answer: Ministry of Petroleum and Natural Gas

Q 14. Whose statue was unveiled by MCA at Wankhede Stadium?

   Answer: Sunil Gavaskar

Q 15. With which country did India strengthen clean energy ties in 2025?

   Answer: Japan


Comments

Popular posts from this blog

CURRENT AFFAIRS FOR THE MONTH OF DECEMBER 2024

CURRENT AFFAIRS FOR THE MONTH OF JANUARY 2025

CURRENT AFFAIRS FOR THE MONTH OF NOVEMBER 2024